Arhiva proiectelor depuse în perioada 2013 – 2022.

Prin accesarea contului de membru, deschis până la 1 septembrie 2022, aveți acces la vizualizarea și imprimarea proiectelor depuse inclusiv în sesiunea III / 2022.

Login membri

Începând cu sesiunea I/2023 înscrierea cererilor de finanțare se face pe o versiune actualizată a platformei AFCN, disponibilă la www.afcn-proiecte.ro. Accesul este posibil doar prin crearea unui nou cont de membru. Proiectele depuse înainte de 1 septembrie 2022, rămân încărcate și pot fi consultate de membrii deponenți aici.

Premiile AFCN 2018

 

LIVE Gala premiilor AFCN 2018 Editia a IV-a

 

Imagini de la eveniment găsiţi aici.

Catalogul premiilor AFCN pentru anul 2018 poate fi vizionat aici.

 

PREMIUL PENTRU REZISTENȚĂ ÎN CULTURĂ
ASOCIAȚIA MEDIUM CONTEMPORAN MAGMA (Sf. Gheorghe)

Prezentare VIDEO

Înființată în 2010 de artiștii vizuali Barnabás Vetró, Attil Kispál și Ágnes-Evelin Kispál, Asociația Medium Contemporan MAGMA este o inițiativă „artiști pentru artiști”. Din 2010, proiectele asociației se desfășoară în Spaţiul Expoziţional de Artă Contemporană MAGMA, un spațiu de 200 de metri pătrați, într-o clădire istorică, în centrul orașului Sfântu Gheorghe. S-au adunat de la înființare peste o sută de proiecte, expoziții, conferințe, simpozioane, prezentări video, concerte, programe educative și de artă pentru copii și tineri, iniţiative intermedia, artă fotografică, video art, instalaţii, muzică experimentală, public art. În fiecare lună, peste 300 de oameni calcă pragul MAGMA, beneficiind de evenimentele culturale din domeniul artei contemporane. La temelia MAGMA stă un manifest asumat încă din 2007 pentru a realiza un spațiu de expoziție pentru creatori tineri și artiști cunoscuți și promovarea noilor tendințe din arta contemporană și a interdisciplinarităţii.

 

PREMIUL PENTRU ANTREPRENORIAT CULTURAL
ASOCIAȚIA NOD MAKERSPACE (București)

Prezentare VIDEO

Organizație înființată în 2016, ce are ca obiectiv promovarea culturii „makerspace” și stimularea industriilor creative prin resursele pe care le pune la dispoziție, Nod Makerspace este primul centru creativ de dimensiuni mari din România. Scopul pe termen lung al acestui proiect este crearea de oportunități pentru îmbunătățirea nivelului de trai local și global și închegarea unei comunități puternice ‘open-source’. Nod Makerspace este atât o platformă tehnică, ce oferă mijloace de prototipare, producție și consultanță specializată, cât și un hub cultural, spațiu de interacțiune și incubator pentru start-up-uri creative. Această misiune implică și co-organizarea de evenimente relevante pentru comunitățile creative: conferințe, concursuri de design, târg de design local și cursuri practice.

 

PREMIUL PENTRU ACTIVARE INTERDISCIPLINARĂ
FUNDAȚIA DALA (Sibiu), pentru proiectul „MetaOrganum”

Prezentare VIDEO

Fundația DALA promovează prin proiecte culturale și angajare socială dezvoltarea locală și regională sustenabilă. Fundația propune proiecte interdisciplinare și educaționale ce implică patrimoniul, arhitectura, artele vizuale și noile medii. MetaOrganum cuprinde trei secvențe distincte: #Cercetare, #Instalație, #Expoziție. Prima secvență privește cercetarea și inventarierea orgilor din Transilvania. Echipa a reușit să înregistreze 20 de orgi bisericești din județele Sibiu, Brașov și Mureș. Celelalte două secvențe au mizat pe interacțiunea dintre publicul vizitator și instrument printr-un sistem tehnologic bazat pe video mapping, laser tracking și sound design, un metainstrument construit din lumină amplificată, la care vizitatorii pot „cânta” cu pointerul laser. Proiectul aduce orga, un instrument muzical inaccesibil, distant, intimidant, patrimonial, mai aproape de public.

 

PREMIUL PENTRU ACTIVARE CULTURALĂ ÎN (RELAȚIE CU) SPAȚIUL PUBLIC
ASOCIAȚIA COLONIA VESELĂ (Petrila), pentru proiectul „Exploatarea Culturală Petrila”

Prezentare VIDEO

Asociaţia Colonia Veselă (ACV) a fost înfiinţată în 2013 pentru a propune soluții la problemele cartierelor marginalizate din Valea Jiului. „Exploatarea culturală Petrila” a atras sub umbrela unui eveniment pluridisciplinar artiști, specialiști, autorități și public local într-un exercițiu de reimaginare a ansamblului Minei Petrila. Un areal al minei a devenit temporar un traseu cu săli expoziționale și laboratoare pentru cercetare și experiment, unde prin mijloace artistice și teoretice, și cu participarea comunității locale, a fost prezentat și analizat trecutul și prezentul Petrilei și posibilitățile sale de transformare. Proiectul îmbină interdisciplinar tehnici de interpretare a unui sit de patrimoniu industrial, cercetare artistică inspirată din antropologie, metodologii de dezvoltare a publicului și tehnici participative.

 

PREMIUL PENTRU COMUNICARE ȘI MEDIERE CULTURALĂ
ASOCIAȚIA ART REVOLUTION (București) pentru proiectul „For(e)play - turneu de teatru si platforma de dezbatere”

Prezentare VIDEO

Asociația Art Revolution își propune educarea publicului tânăr prin artă, în spiritul deschiderii și al empatiei sociale. Foreplay - Turneu de teatru și platformă de dezbatere reprezintă o itinerare a spectacolului Foreplay și a documentarului-web Mameadolescente.ro în Cluj, Târgu-Mureș, Sf. Gheorghe și în comunitățile defavorizate din București. Spectacolul Foreplay este singurul spectacol de teatru care abordează subiectul acut al celor 22.000 de nașteri anuale, din România care provin de la mame minore. Dezbaterile din jurul proiectului artistic au avut loc atât în timpul spectacolului ca parte integrantă a acestuia, cât și la final sau pe platforma online.

 

PREMIUL PENTRU INCLUZIUNE SOCIALĂ ȘI DIALOG INTERCULTURAL
ASOCIAȚIA ACTORILOR ROMI (București), pentru proiectul „Teatrul rom nu e nomad: Memoria Transnistriei”

Prezentare VIDEO

Asociația Actorilor Romi s-a înființat în 2015, la inițiativa mai multor actori romi, artiști și experți culturali cu scopul de a constitui o structură de reflexie și acțiune în domeniul artei, ca formă de combatere a excluziunii. Obiectivele Asociației urmăresc integrarea culturală, inovarea artistică în domeniul teatrului, precum și crearea primului teatru rom din România - un centru de resurse și expertiză privind cultura romă.“Teatrul Rom nu e nomad: Memoria Transnistriei” continuă proiectul de conectare a teatrului rom la publicul larg, prin abordarea de teme relevante atât pentru comunitatea romă cât și pentru societatea românească în general. Piesa abordează tematica deportării romilor în Transnistria din timpul guvernării Antonescu, pornind de la scrierile supraviețuitorului Valerică Stănescu. Piesa este scrisă și jucată în două limbi, română și romani.

 

PREMIUL PENTRU ACTIVAREA PATRIMONIULUI IMATERIAL
ASOCIAȚIA RECULT (Timișoara) pentru proiectul „Despre pământ. Oameni și casele lor din Banat”

Prezentare VIDEO

Asociația REcult activează din 2010 și crede în potențialul patrimoniului material și imaterial din pământ de a deveni un element reprezentativ pentru zona de câmpie a Banatului și a restului României. Promovat ca simbol al specificului local, ca atracție turistică și, nu în ultimul rând, promovat corect și integrat în programe coerente, el poate genera diverse și multiple surse de venit pentru localnici.„Despre pământ. Oameni și casele lor din Banat” se înscrie într-o inițiativă amplă de valorificare a arhitecturii tradiționale din pământ și își propune, printr-o abordare interdisciplinară, să inspire o perspectivă contemporană și sustenabilă asupra unui patrimoniu existent și răspândit pe tot teritoriul României. Proiectul cuprinde cercetarea și documentarea patrimoniului material și imaterial din pământ, organizarea a două festivaluri în regiune, ateliere, concerte, întâlniri, discuții, proiecții de film, pe baza materialelor audio-vizuale rezultate din etapele anterioare.

 

PREMIUL PENTRU SOLUȚII INOVATOARE ÎN PROMOVAREA PATRIMONIULUI
ASOCIAȚIA BIROU PENTRU ARTĂ ȘI CERCETARE URBANĂ (București) pentru proiectul „Modernismul socialist în România și Republica Moldova”

Prezentare VIDEO

Birou pentru artă şi cercetare urbană (BACU) este o organizaţie axată pe activități în domeniul conservării și reabilitării contextului urban și cultural.Proiectul „Modernismul socialist în România și Republica Moldova” este o mică parte a cercetării aprofundate desfășurată în ultimii cinci ani pe teritoriul fostelor țări socialiste din Germania de Est în Kârgâzstan, din Serbia în Țările Baltice. Demersul a fost concentrat pe cartografierea, documentarea și conservarea clădirilor și a formelor de artă publică, cu intenția de a le clasa ulterior pe cele mai valoroase. Modernismul socialist este o abordare a arhitecturii în perioada 1955-1989/91, insuficient tratată în lucrările de istoria arhitecturii. Proiectul a realizat o hartă digitală interactivă și o serie de publicații care prezintă o parte din materialele colectate.

 

PREMIUL PENTRU PROMOVAREA CULTURII ROMÂNE ÎN LUME
ASOCIAȚIA ONE WORLD ROMANIA (București), pentru proiectul „Recuperarea patrimoniului de film documentar românesc - Sahia Vintage V”

Prezentare VIDEO

Fondată în 2009 Asociația One World Romania s-a impus drept unul dintre cele mai semnificative organisme promotoare de film documentar din România. Din 2014, Asociația a demarat un proiect de redescoperire a producției Studioului Alexandru Sahia. DVD-urile Sahia Vintage oferă, alături de titluri clasice ale documentarului românesc, un număr de producții mai puțin cunoscute ale studioului, capabile să deschidă o perspectivă nouă asupra practicii documentare în România comunistă, precum și asupra realității trăite de cetățeni dincolo de cortina de fier. Cele cinci DVD-uri publicate până acum sunt însoțite de câte o broșură bilingvă consistentă, care le transformă în instrumente prețioase pentru activități educaționale în licee și universități.

 

PREMIUL PENTRU MANAGEMENT CULTURAL
TIMOTEI NĂDĂȘAN (Cluj-Napoca)

Prezentare VIDEO

A studiat la Institutul de Arte Plastice „Ion Andreescu”, Cluj și până în 2000 a participat la numeroase expoziții și manifestări artistice în întreaga lume: Ljubljana, Kracovia, Colorado - SUA, Washington. Este fondator și director al Fundației și Editurii IDEA,Cluj, redactor-șef al revistei IDEA artă + societate (fost Balkon), Cluj. În anii ’90 a definit un standard de calitate în publicațiile de artă, realizând importante cataloage și albume. În 2013 a fost distins cu premiul I la concursul „Cele mai frumoase cărți din România”. În cadrul Fundației a organizat expoziții, rezidențe, conferințe și dezbateri despre arta contemporană. În 2007 și 2009 a fost invitat în juriile de selecție a proiectelor care au reprezentat România în Pavilionul României de la Bienala de Artă de la Veneția, iar în 2018 a făcut parte din juriul de selecție a proiectului care va reprezenta Ungaria la Bienala de Artă de la Veneția, 2019.

 

PREMIUL SPECIAL DEDICAT CENTENARULUI
ASOCIAȚIA PUNCTART (București), pentru proiectul „Muzeul Memoriei”

Prezentare VIDEO

Muzeul Memoriei este un demers educațional și cultural care promovează patrimoniul național analizând momente istorice marcante din evoluția României, utilizând tehnologia ca limbaj comun cu publicul tânăr. Timp de 18 luni, artiștii au căutat legături între istoria trăită și istoria citită, prin arhivele muzeelor, colecționarilor și publicului interesat și au adus la lumină fotografii, documente, scrisori, cărți poștale, obiecte, melodii etc. care vorbesc despre viața cotidiană a anilor 1910-1920 din marile orașe. Asociația Punctart a fost înființată în 2015, devenind o platformă de dialog, un spațiu de întâlnire între mediul artistic independent, instituțiile publice și mediul privat.