Arhiva proiectelor depuse în perioada 2013 – 2022.

Prin accesarea contului de membru, deschis până la 1 septembrie 2022, aveți acces la vizualizarea și imprimarea proiectelor depuse inclusiv în sesiunea III / 2022.

Login membri

Începând cu sesiunea I/2023 înscrierea cererilor de finanțare se face pe o versiune actualizată a platformei AFCN, disponibilă la www.afcn-proiecte.ro. Accesul este posibil doar prin crearea unui nou cont de membru. Proiectele depuse înainte de 1 septembrie 2022, rămân încărcate și pot fi consultate de membrii deponenți aici.

Sediul AFCN






Monument istoric cu codul B‐II‐m‐B‐20920 cu valoare arhitecturale, dar și memorialistică (casa în care locuia Iuliu Maniu la București), clădirea în care își desfășoară activitatea Administrația Fondului Cultural Național a fost construită la începutul secolului al XX-lea de domnul Zguriadescu, magistrat militar, pe un teren de foste curți boierești aflate în proprietatea statului. Casa a fost achiziționată de Statul Român de la cuplul de artiști contemporani, originari din Cluj-Napoca: Ana Lupaș (n. 1940, importantă artistă conceptuală căreia i-a fost dedicată o sala la Tate Modern, care a influențat puternic o întreagă generație de artiști români, în anii 1970 și 1980) și Mircea Spătaru (1937-2011, sculptor, pictor, și ceramist român, profesor universitar, rectorul Universității Naționale de Artă din București, personalitate marcantă a artei contemporane românești). Acest imobil a fost vândut cu condiția să fie dat în administrarea unor instituții publice de cultură și să fie conservat, protejat și pus în valoare ca monument istoric.

Clădirea este amplasată într-o zonă protejată a Capitalei, în vecinătatea multor clădiri istorice (doar în parte clasate) de la sfârșitul secolului al XIX-lea începutul secolului al XX-lea. Majoritatea sunt prost reabilitate sau deloc. Clădirea beneficiează de un scuar urban atrăgător, care în prezent este prost utilizat (parcări nereglementate și haotice, amenajări urbane prost făcute și fără grijă pentru context) și în parte periclitat de elementele de fațadă instabile ale clădirii Administrației Fondului Cultural Național. Restaurarea acestei clădiri poate genera un impuls pozitiv pentru întreg scuarul urban și care poate fi activat prin comunitatea artistică și programele culturale sprijinite de AFCN.

Din ianuarie 2021 imobilul se află în administrarea AFCN, ceea ce a permis demararea etapelor necesare în vederea restaurării. Conform legii patrimoniului nicio intervenție nu se poate face la o clădire clasată monument istoric fără realizarea unei documentaţii de avizare a lucrărilor de intervenţie – DALI.

În 2021 AFCN este beneficiara unei finanțări din Fondul Monumentelor Istorice, câștigate în cadrul apeluluiui lansat de Institutul Național al Patrimoniului, pentru realizarea documentaţiei de avizare a lucrărilor de intervenţie - DALI, în vederea restaurării sediului din Str. Barbu Delavrancea nr. 57.

CONTEXTUL URBAN