Bine aţi venit pe AFCN

AFCN vă invită să înscrieţi solicitările de finanţare nerambursabilă online. Pentru aceasta, toţi solicitanţii eligibili ai unei finanţări vor crea un cont, indiferent că sunt sau nu la prima solicitare.

Login membri

Nu sunteţi încă membru ?

CONSILIUL AFCN

Structura

Potrivit dispoziţiilor art. 19 din O.G. nr. 51/1998 privind îmbunătăţirea sistemului de finanţare a programelor şi proiectelor culturale, cu modificările şi completările ulterioare, conducerea Administraţiei Fondului Cultural Naţional este asigurată de către un director, numit prin ordin al ministrului culturii, potrivit legii.

Directorul conduce întreaga activitate a Administraţiei, pe care o reprezintă în raporturile cu persoane fizice şi juridice, din ţară şi din străinătate.

Directorul Administraţiei este ajutat de un consiliu format din 11 membri cu drept de vot, constituit astfel:

a)  doi membri - Ministerul Culturii și Identității Naționale;

b)  un membru - Institutul Cultural Român;

c)  un membru – Departamentul pentru Relații Interetnice;

d) șapte membri - numiţi de ministrul culturii pe baza propunerilor formulate de organizaţiile neguvernamentale din domeniul culturii, astfel încât să se asigure o reprezentare proporţională a tuturor domeniilor culturii.

Componenţa 2016-2017

Consiliul AFCN a fost numit prin Ordinul Ministrului Culturii nr. 2022/19.01.2016 pentru o perioadă de 2 ani. In ianuarie 2017 consiliul a adoptat STRATEGIA pe care o are în vedere până la finalul mandatului.

Actualul Consiliu al Administraţiei Fondului Cultural Naţional are următoarea componență:

a)  Ministerul Culturii și Identității Naționale: *


Ioan Cristescu, scriitor,  editor, conferențiar universitar doctor, directorul Muzeului Național al Literaturii Române. 


  

Radu Vancupoet, eseist și traducător, a publicat șase cărți de poezie, două eseuri ample despre Mihai Eminescu și Mircea Ivănescu și alte două cărți despre poeți români și străini. Este co-editorul antologiilor Cele mai frumoase poeme din anul… (2010, 2011 și 2012). A tradus romane și poezie (două selecţii masive din Ezra Pound și John Berryman). Este conferențiar la Facultatea de Litere și Arte a Universității „Lucian Blaga” din Sibiu și redactor la revistele Poesis International și Transilvania. Este unul dintre organizatorii Festivalului Internaţional de Poezie de la Sibiu.

b) Institutul Cultural Român: **


Liliana Țuroiu, creatoare de modă, lector universitar doctor, președinte al Institutului Cultural Român.

c) Departamentului pentru Relații Interetnice:

  

Emese Csoti, absolventă a Academiei de Studii Economice, cu specializare pe managementul proiectelor, a fost membru în cadrul Consiliului AFCN în perioada 2014-2015, este președinte executiv al Organizației de Femei UDMR. A fost director de cabinet la Ministerul Culturii şi Patrimoniului Naţional (2011) și consilier personal al Ministrului Culturii (2010).  

d) membri propuşi de organizaţiile neguvernamentale din domeniul culturii:***


 

Alin Ciupalăprofesor universitar în cadrul Facultății de Istorie, Universitatea București, secretar științific al Institutului de Istoria Artei și editor al celor 3 reviste editate de Institut. În perioada 2005-2015 a fost cercetător științific principal în cadrul Institutului Diplomatic Român. Din 2006 în prezent este fondatorul și directorul „Centrului de studii rome” din cadrul Facultății de Istorie, Universitatea București. Este specializat în istorie modernă a românilor, este autorul volumului „Femeia în societatea românească a secolului al XIX-lea. Între public și privat”, București, Ed. Meridiane 2003. În perioada 2007-2009 a fost membru al comisiilor de evaluare AFCN. 


 

Florin Cînticdirectorul Arhivelor Naționale ale României, Serviciul Județean Iași, profesor universitar de istoria culturii și management cultural la Universitatea „Al.I.Cuza” Iași, cercetător științific, scriitor membru al Uniunii Scriitorilor din România. A fost vice-președinte al fundației „Iași - Capitală Culturală Europeană” 2013-2015 și membru în Consiliul AFCN 2012-2013.

Ion Dumitrescu, performer, coregraf, activist cultural. Debutează ca balerin, prim-solist la Opera Română din București, carieră pe care o abandonează și intră pe teritoriul dansului contemporan. În 2008 co-initiază practica Postspectacol. Demersul său performativ îl apropie de sunet. Co-fondator al label-ului Future Nuggets, produce și lansează albume muzicale. Se dedică analizării subculturilor muzicale și se imersează în proto-manele și manele realizând o analiză a fenomenului în articolul "Manele și House" (Casa Jurnalistului). PREȘEDINTE

Matei Martin, jurnalist, traducător şi mediator cultural. Redactor la „Dilema veche” din 2000, unde publică o rubrică săptămânală pe teme legate de politici culturale. Din 2010 este realizator al unei emisiuni zilnice de actualitate la Radio România Cultural. Licenţiat în ştiinţe politice, Universitatea Bucureşti.

 

Vlad Morariu, cercetător, conferențiar și curator, a obținut doctoratul în Istoria și Teoria Artei Contemporane la Loughborough University unde predă în prezent. Autor a numeroase studii, are ca domeniu de lucru critica instituțională în practica artistică și explorarea demersului interdisciplinar în proiectele curatoriale ce activează conexiunile între filozofie, (anti)psihiatrie, teoria de artă și creația contemporană. Are o bogată activitate de cercetare, editare și traducere de texte de istoria și teoria artei din germană și engleză.

 

Miruna Runcan, scriitor și critic de teatru, profesor titular la Facultatea de Teatru şi Televiziune a Universității Babeș Bolyai din 2004, director al Școlii Doctorale în Teatru a UBB Cluj din 2009 și al Centrului de Cercetare și Creație în Teatru, Film și Media „Vlad Mugur”. Este membru al Uniunii Scriitorilor din Romania şi al Asociaţiei Internaţionale a Criticilor de Teatru. A fondat, alături de C.C. Buricea-Mlinarcic, grupul de cercetare Laboratorul Dramaturgia Cotidianului (2004), grup care a derulat mai multe proiecte de cercetare și creație inter și transdisciplinare, finanțate de AFCN și CNCS.

 

Ada Solomon, producator de film, expert extern al Programului Media al Uniunii Europene, membru al Boardului Academiei Europene de Film, director executiv al Societatii Culturale NexT, coordonator pentru Romania al European AudioVisual Entrepreneurs, laureat al premiului Eurimages EFA pentru contributie la dezvoltarea co-productiilor europene. A fost membru în Consiliul AFCN în perioada 2014-2015.

 

_________________________

* Prin OMCIN 2404/16.06.2017 domnul Răzvan Popovici a fost înlocuit de domnul Ioan Cristescu în calitatea de reprezentant al Ministerului Culturii și Indentității Naționale în cadrul Consiliului AFCN.

** Prin OMC 2463/05.07.2017 doamna Liliana Țuroiu a fost numită reprezentantul ICR în Consiliul AFCN în locul domnului Cristian Vasile Petcu (numit prin OMCIN 2013 / 16.01.2017). In anul 2016 ICR a fost reprezentat in consiliu de domnul Liviu Jicman.

*** În luna august ca urmare a retragerii doamnei Corina Lucia Apostol din cadrul consiliului, a fost numit un nou reprezentant, în persoana domnului Ion Dumitrescu, prin OMC 3818 / 5.10.2016, pe baza propunerilor transmise în luna ianuarie 2016 de către operatorii culturali.