Bine aţi venit pe AFCN

AFCN vă invită să înscrieţi solicitările de finanţare nerambursabilă online. Pentru aceasta, toţi solicitanţii eligibili ai unei finanţări vor crea un cont, indiferent că sunt sau nu la prima solicitare.

Login membri

Nu sunteţi încă membru ?

CONSILIUL AFCN

Structura

Potrivit dispoziţiilor art. 19 din O.G. nr. 51/1998 privind îmbunătăţirea sistemului de finanţare a programelor şi proiectelor culturale, cu modificările şi completările ulterioare, conducerea Administraţiei Fondului Cultural Naţional este asigurată de către un director, numit prin ordin al ministrului culturii, potrivit legii.

Directorul conduce întreaga activitate a Administraţiei, pe care o reprezintă în raporturile cu persoane fizice şi juridice, din ţară şi din străinătate.

Directorul Administraţiei este ajutat de un consiliu format din 11 membri cu drept de vot, constituit astfel:

a)  doi membri - Ministerul Culturii și Identității Naționale;

b)  un membru - Institutul Cultural Român;

c)  un membru – Departamentul pentru Relații Interetnice;

d) șapte membri - numiţi de ministrul culturii pe baza propunerilor formulate de organizaţiile neguvernamentale din domeniul culturii, astfel încât să se asigure o reprezentare proporţională a tuturor domeniilor culturii.

Consiliul AFCN 2018-2019

Numit prin Ordinul Ministrului Culturii și Identității Naționale nr. 2023/19.01.2018 pentru o perioadă de 2 ani Consiliul AFCN are următoarea componență:

a)  Ministerul Culturii și Identității Naționale:

Cătălina Guiu 

[vacant]

 b) Institutul Cultural Român:


Andrei Novac* este scriitor, jurnalist, doctor în filologie în cadrul Universității de Vest din Timișoara. Din anul 2009 este membru al Uniunii Scriitorilor din România. În prezent este director al Direcției Centrul Cărții din cadrul Institutului Cultural Român.

* Numit prin OMCIN 3002 / 01.10.2019 reprezentant ICR în Consiliul AFCN în locul doamnei Ioana Constanța Popescu (numită prin OMCIN 2023 / 19.01.2019).

c) Departamentului pentru Relații Interetnice:


 Hajnalka Kerekes este absolventă a Academiei de Muzică "Gheorghe Dima" din Cluj, Facultatea Teoretică. Cu peste zece ani de experiență în administrația centrală (Guvern, Parlament) și în presa culturală (a lucrat ca redactor și realizator la Radio România Muzical), evaluator de proiecte culturale, în prezent este consilier în cadrul Ministerului Culturii și Identității Naționale, Direcția Cultură Scrisă și Creație Contemporană, Serviciul Artele Spectacolului și Cinematografie. În perioada 2010-2014 a fost membru în două Consilii AFCN.

d) membri propuşi de organizaţiile neguvernamentale din domeniul culturii:

 

Grigore Arsene a fost 25 de ani cercetator la Institutul de Matematică al Academiei Romane. Din 1998 este administrator al editurii Curtea Veche Publ. Din 2006 este președinte al Asociației Editorilor din România, principala organizatoare a Salonului International de Carte Bookfest. Intre 2007 si 2017 a fost membru în Consiliul de Conducere al ICR.



Adrian Bucur  este jurnalist cu o experiență de aproape 20 de ani în radio și televiziune. A fost consilier de presă al Ministerului Integrării Europene, referent cultural Europalia și consilier în Ministerul Culturii și Identității Naționale.



Laurențiu Constantin  este manager cultural cu peste 20 de ani de experiență în proiecte de muzică veche, muzică clasică, educație muzicală și patrimoniu. Este absolvent al Universității București, Facultatea de Teologie Ortodoxă și urmează cursurile MBA de management strategic la University of Wales. Din 2006 a inițiat și conduce Festivalul de Muzică Veche București (anul acesta la a XIII-a ediție), între 2012-2014 a coordonat programul educațional de masterclass și formare în domeniul muzicii vechi ”Il maestro e lo scolare”. De zece ani organizează Tabăra medievală pentru copii la Șirnea jud. Brașov iar din 2015 coordonează proiectul de restaurare al clavecinului istoric Rukers-Taskin aflat în patrimoniul M.N. Peleș și clasat în categoria „Tezaur” din Patrimoniul Cultural Național.



Aura Corbeanu este profesor universitar doctor, Universitatea de Arte din Târgu Mureş, vicepreşedinte executiv al UNITER - Uniunea Teatrală din România, membru în Consiliul de Conducere al Institutului Cultural Român, expert evaluator al managementului cultural instituţional, în proiecte şi programe culturale naţionale şi europene.

 

Florin Fieroiu este coregraf și dansator, absolvent al Academiei de Teatru şi Film - secţia coregrafie, din București. A început sa studieze dansul contemporan la Paris (Theatre Contemporain de la Danse) și la Duke University (U.S.A.). A creat numeroase lucrări atât pentru scena de dans contemporan cât și pentru cea de teatru, a condus mai multe proiecte de educație și formare artistică: Performing the body, The Shaker, Real vs Realism, Dezgustibus parade etc., precum și o serie de ateliere de creație dedicate dansatorilor, actorilor și amatorilor de dans. Laureat al premiilor: CNDB 2016, Rencontres Choregraphiques Internationales de St Denis și UNITER.



Raluca Munteanu este arhitectă, membră a Ordinului Arhitecților București. Își desfășoară activitatea în propriul birou de arhitectură și este, din 2011, coordonator de proiecte al Fundației Pro Patrimonio.



Roxana Trestioreanu - președinte, este artist vizual, curator, conferențiar universitar doctor în arte vizuale, manager cultural, expert evaluator de proiecte culturale de creație și cercetare. Cofondatoare în 1995 a departamentului Foto-Video Procesare Computerizată a Imaginii din cadrul Universității Naționale de Arte, București și director de departament. Membră titulară a Uniunii Artiștilor Plastici secția Multimedia. A coordonat și inițiat proiecte internaționale de cercetare. In perioada 2000 – 2012 membră a consiliului European League of Institutes of the Arts – ELIA.

______________________________________________________________




______________________________________

Consiliul AFCN 2016-2017

Consiliul AFCN a fost numit prin Ordinul Ministrului Culturii nr. 2022/19.01.2016 pentru o perioadă de 2 ani. In ianuarie 2017 consiliul a adoptat STRATEGIA pe care o are în vedere până la finalul mandatului.

Actualul Consiliu al Administraţiei Fondului Cultural Naţional are următoarea componență:

a)  Ministerul Culturii și Identității Naționale: *

Ioan Cristescu, scriitor,  editor, conferențiar universitar doctor, directorul Muzeului Național al Literaturii Române. 

Radu Vancupoet, eseist și traducător, a publicat șase cărți de poezie, două eseuri ample despre Mihai Eminescu și Mircea Ivănescu și alte două cărți despre poeți români și străini. Este co-editorul antologiilor Cele mai frumoase poeme din anul… (2010, 2011 și 2012). A tradus romane și poezie (două selecţii masive din Ezra Pound și John Berryman). Este conferențiar la Facultatea de Litere și Arte a Universității „Lucian Blaga” din Sibiu și redactor la revistele Poesis International și Transilvania. Este unul dintre organizatorii Festivalului Internaţional de Poezie de la Sibiu.

b) Institutul Cultural Român: **

Liliana Țuroiu, creatoare de modă, lector universitar doctor, președinte al Institutului Cultural Român.

c) Departamentului pentru Relații Interetnice:

Emese Csoti, absolventă a Academiei de Studii Economice, cu specializare pe managementul proiectelor, a fost membru în cadrul Consiliului AFCN în perioada 2014-2015, este președinte executiv al Organizației de Femei UDMR. A fost director de cabinet la Ministerul Culturii şi Patrimoniului Naţional (2011) și consilier personal al Ministrului Culturii (2010).  

d) membri propuşi de organizaţiile neguvernamentale din domeniul culturii:***

Alin Ciupalăprofesor universitar în cadrul Facultății de Istorie, Universitatea București, secretar științific al Institutului de Istoria Artei și editor al celor 3 reviste editate de Institut. În perioada 2005-2015 a fost cercetător științific principal în cadrul Institutului Diplomatic Român. Din 2006 în prezent este fondatorul și directorul „Centrului de studii rome” din cadrul Facultății de Istorie, Universitatea București. Este specializat în istorie modernă a românilor, este autorul volumului „Femeia în societatea românească a secolului al XIX-lea. Între public și privat”, București, Ed. Meridiane 2003. În perioada 2007-2009 a fost membru al comisiilor de evaluare AFCN. 

Florin Cînticdirectorul Arhivelor Naționale ale României, Serviciul Județean Iași, profesor universitar de istoria culturii și management cultural la Universitatea „Al.I.Cuza” Iași, cercetător științific, scriitor membru al Uniunii Scriitorilor din România. A fost vice-președinte al fundației „Iași - Capitală Culturală Europeană” 2013-2015 și membru în Consiliul AFCN 2012-2013.

Ion Dumitrescu, performer, coregraf, activist cultural. Debutează ca balerin, prim-solist la Opera Română din București, carieră pe care o abandonează și intră pe teritoriul dansului contemporan. În 2008 co-initiază practica Postspectacol. Demersul său performativ îl apropie de sunet. Co-fondator al label-ului Future Nuggets, produce și lansează albume muzicale. Se dedică analizării subculturilor muzicale și se imersează în proto-manele și manele realizând o analiză a fenomenului în articolul "Manele și House" (Casa Jurnalistului).

Matei Martin - președinte, jurnalist, traducător şi mediator cultural. Redactor la „Dilema veche” din 2000, unde publică o rubrică săptămânală pe teme legate de politici culturale. Din 2010 este realizator al unei emisiuni zilnice de actualitate la Radio România Cultural. Licenţiat în ştiinţe politice, Universitatea Bucureşti.

Vlad Morariu, cercetător, conferențiar și curator, a obținut doctoratul în Istoria și Teoria Artei Contemporane la Loughborough University unde predă în prezent. Autor a numeroase studii, are ca domeniu de lucru critica instituțională în practica artistică și explorarea demersului interdisciplinar în proiectele curatoriale ce activează conexiunile între filozofie, (anti)psihiatrie, teoria de artă și creația contemporană. Are o bogată activitate de cercetare, editare și traducere de texte de istoria și teoria artei din germană și engleză.

Miruna Runcan, scriitor și critic de teatru, profesor titular la Facultatea de Teatru şi Televiziune a Universității Babeș Bolyai din 2004, director al Școlii Doctorale în Teatru a UBB Cluj din 2009 și al Centrului de Cercetare și Creație în Teatru, Film și Media „Vlad Mugur”. Este membru al Uniunii Scriitorilor din Romania şi al Asociaţiei Internaţionale a Criticilor de Teatru. A fondat, alături de C.C. Buricea-Mlinarcic, grupul de cercetare Laboratorul Dramaturgia Cotidianului (2004), grup care a derulat mai multe proiecte de cercetare și creație inter și transdisciplinare, finanțate de AFCN și CNCS.

Ada Solomon, producator de film, expert extern al Programului Media al Uniunii Europene, membru al Boardului Academiei Europene de Film, director executiv al Societatii Culturale NexT, coordonator pentru Romania al European AudioVisual Entrepreneurs, laureat al premiului Eurimages EFA pentru contributie la dezvoltarea co-productiilor europene. A fost membru în Consiliul AFCN în perioada 2014-2015.

_________________________

* Prin OMCIN 2404/16.06.2017 domnul Răzvan Popovici a fost înlocuit de domnul Ioan Cristescu în calitatea de reprezentant al Ministerului Culturii și Indentității Naționale în cadrul Consiliului AFCN.

** Prin OMC 2463/05.07.2017 doamna Liliana Țuroiu a fost numită reprezentantul ICR în Consiliul AFCN în locul domnului Cristian Vasile Petcu (numit prin OMCIN 2013 / 16.01.2017). In anul 2016 ICR a fost reprezentat in consiliu de domnul Liviu Jicman.

*** În luna august ca urmare a retragerii doamnei Corina Lucia Apostol din cadrul consiliului, a fost numit un nou reprezentant, în persoana domnului Ion Dumitrescu, prin OMC 3818 / 5.10.2016, pe baza propunerilor transmise în luna ianuarie 2016 de către operatorii culturali.