Arhiva proiectelor depuse în perioada 2013 – 2022.

Prin accesarea contului de membru, deschis până la 1 septembrie 2022, aveți acces la vizualizarea și imprimarea proiectelor depuse inclusiv în sesiunea III / 2022.

Login membri

Începând cu sesiunea I/2023 înscrierea cererilor de finanțare se face pe o versiune actualizată a platformei AFCN, disponibilă la www.afcn-proiecte.ro. Accesul este posibil doar prin crearea unui nou cont de membru. Proiectele depuse înainte de 1 septembrie 2022, rămân încărcate și pot fi consultate de membrii deponenți aici.

Premiile AFCN 2022

 

LIVE Gala premiilor AFCN 2022 Editia a VIII-a

 

Imagini de la eveniment găsiţi aici.

Catalogul premiilor AFCN pentru anul 2022 poate fi vizionat aici.


PREMIUL PENTRU ACTIVARE CULTURALĂ ÎN (RELAȚIE CU) SPAȚIUL PUBLIC

FUNDAȚIA MEMORIALUL ÎNCHISOAREA PITEȘTI pentru proiectul „Muzeul Comunismului pentru Copii”

Muzeul Comunismului pentru Copii este un proiect dedicat copiilor și adolescenților, ce are ca scop informarea acestora cu privire la regimul comunist într-o formă interactivă și creativă prin care să descopere ei înșiși realitățile regimului. Proiectul cuprinde o expoziție, ateliere, un manual digital de istoria comunismului, un caiet de lucru tipărit pentru elevi, un website și canale de social media. Ateliere de istoria comunismului cu peste 300 de elevi din școli din Argeș, București și  Făgăraș au pregătit drumul. În august 2022 au fost deschise două camere din cele șase planificate ale muzeului, iar o a treia a fost amenajată ca spaţiu de ateliere şi de expoziţie. Sergiu Rizescu, fost deținut politic, a fost invitatul special al deschiderii muzeului. În perioada următoare, peste 350 de elevi cu familiile şi prietenii lor au vizitat muzeul şi au lucrat cu voluntarii acestuia. Muzeul are o pagină de Facebook în limba română - Muzeul Comunismului pentru Copii, un cont de Instagram în engleză – Museum of Communism for Children, este prezent și pe GoogleMaps.

 

PREMIUL PENTRU ACTIVARE INTERDISCIPLINARĂ

ASOCIAȚIA CENTRUL CULTURAL CLUJEAN pentru proiectul „Studiotopia: Colliding Epistemes

Expoziția Colliding Epistemes, curatoriată de duo-ul Maja și Reuben Fowkes, face parte din programul Studiotopia – Art meets Science in the Anthropocene. Acest program a propus o explorare speculativă și creativă a temelor transdisciplinare actuale asociate sustenabilității, schimbărilor climatice și a dezvoltării durabile, prin perspectivele convergente a 13 echipe de artiști și oameni de știință.
Rezultatele acestor colaborări au reprezentat obiectul expoziției Studiotopia: Colliding Epistemes din Cluj-Napoca. Lucrările și documentarea procesului colaborativ, prezentate publicului, au contribuit la reflecția critică și recontextualizarea problemelor societății și la definirea unor noi valențe expresive din domeniul artelor vizuale, la intersecția dintre știință și artă. Deschisă timp de o lună în vara lui 2022 şi găzduită de Casa TRANZIT, expoziția a fost completată de întâlniri ale partenerilor Studiotopia, o discuție publică, tururi ghidate, ateliere STEAM pentru copii, realizate în colaborare cu echipa Qub.

 

PREMIUL PENTRU COMUNICARE ȘI MEDIERE CULTURALĂ

ASOCIAȚIA HARMONIA CORDIS pentru proiectul „Festivalul Internațional de Chitară "Harmonia Cordis"ediția a XVII-a”

Festivalul a adus în faţa  publicului douăzeci de concerte de chitară clasică, jazz, fingerstyle, flamenco, gipsy jazz,  world music, cu 44 de artiști și profesori invitaţi din 13 ţări.  Invitatul principal al festivalului a fost renumitul chitarist distins cu premiul Grammy Al di Meola. Pe parcursul festivalului, publicul a participat la concerte gratuite  organizate în Palatul Culturii şi Cetatea Medievală din Târgu Mureș, elevii și studenţii  au participat la cursuri de măiestrie susţinute de cei mai buni profesori de chitară din Europa  și workshopuri de perfecţionare pe diverse teme muzicale. Pe parcursul proiectului s-a desfășurat și Concursul Internaţional de Chitară Harmonia Cordis, realizat în variantă hibrid pe patru  categorii de vârstă: A (11 ani sau mai tineri), B (15 ani sau mai tineri) și C (19 ani sau  mai tineri) - online, iar categoria D (fără limită de vârstă) a fost organizată în  două runde, prima rundă online, a doua live.

 

PREMIUL PENTRU INCLUZIUNE SOCIALĂ ȘI DIALOG INTERCULTURAL

ASOCIAȚIEI CU ALTE CUVINTE pentru proiectul „ROMA S/HEROES

Prin proiect, asociația a făcut posibilă, pentru prima oară în România, apariția a patru cărți ilustrate pentru copii ce au ca personaje principale personalități rome contemporane. Nouă tineri romi au devenit autori, motivați de faptul că poveștile romilor despre romi sunt rar vizibile în spațiul public. Pentru redactarea textelor, tinerii au fost ghidați de scriitoarea Iulia Iordan și jurnalista Delia Marinescu pe parcursul a 8  ateliere de scriere creativă. 1800 de exemplare ale celor patru cărți au fost donate în 450 de grădinițe din medii vulnerabile, cu sprijinul asociației OvidiuRO. Un număr aproximativ de 25 000 de copiii vor fi beneficiari în decursul următorilor 5 ani. Cărțile au fost completate de 2 webinarii dedicate educatoarelor beneficiare și deschise adulților preocupați să ofere o educație incluzivă. La finalul proiectului, asociația a făcut demersuri pentru a include cărțile în circuitul  de avizare al Ministerului Educației, în vederea folosirii lor ca auxiliare didactice în unităţile de  învăţământ preuniversitar. Propunerea a fost acceptată.

 

PREMIUL PENTRU ADRESAREA CĂTRE PUBLICUL TÂNĂR CU ACCES LIMITAT LA CULTURĂ

ASOCIAȚIA UNTOLD STORIES pentru proiectul „Noi suntem eroi – Ateliere de storytelling cu tineri instituționalizați”

Proiectul a oferit acces gratuit la cultură pentru aproximativ 400 de persoane din medii defavorizate, majoritatea tineri. Dintre aceștia, 34 de tineri de la centrele de plasament Ansamblul Social Creștin Măgurele Casa Iosif și Centrul de zi de la Fundația Metropolis din București au lucrat direct cu artista Alina Șerban, prima regizoare romă de teatru și film din România. Aceasta i-a ghidat să devină consumatori și creatori de cultură. Au început prin a participa la 2 ateliere de storytelling, unde au învățat cum să își exprime poveștile de viață în moduri artistice. Apoi au prezentat două spectacole de teatru în fața comunităților lor. Tinerii au vizitat pentru prima oară Teatrul Național București și au vizionat spectacolul “Cel mai bun copil din lume”. Talentul tinerilor a fost valorificat în spectacolul “Noi suntem EROIne”, unde aceștia au jucat, la prima gală a tinerilor instituționalizați, “Eu contez”, în fața a 200 de persoane, la Cinema Muzeul Țăranului Român.

 

PREMIUL PENTRU SOLUȚII INOVATOARE ÎN PROMOVAREA PATRIMONIULUI

ASOCIAȚIA PRIN BANAT pentru proiectul „A week for Monuments

Proiectul s-a născut din dorința de a facilita dialogul dintre societatea civilă și profesioniști din domeniul patrimoniului, ONG-uri, autorități locale, cu scopul de a ajuta la conștientizarea, în rândul pub-licului larg, a consecințelor și impactului dispariției monumentelor istorice pe plan local, național și euro-pean. Prin activitățile derulate, participanții proiectului au fost invitați să reflecteze asupra rolului patri-moniului construit în viața unei comunități și a impactului dispariției acestuia asupra memoriei colec-tive. Componentele proiectului au fost Expoziția Ambulanța pentru Monumente, un workshop de tehnici tradiționale în spațiul public, structurat în patru ateliere cu patru material tradiţionale diferite, simpozion-ul internațional  ”Why Culture Matters” şi activarea “Arta în Rural”. Closing A week for Monuments a presupus seri de networking pentru comunitatea locală și pasionații de patrimoniu într-un cadru non-formal și s-a desfășurat la sfârșitul fiecăreia dintre cele trei zile ale Simpozionului Internațional.

 

PREMIUL PENTRU ACTIVAREA PATRIMONIULUI IMATERIAL

ASOCIAȚIA GALERIA ARTEP pentru proiectul „ȘONA – MEMORIA UNUI LOC”

Proiectul s-a derulat pe mai multe componente complementare: cercetare, arhivare, clasare şi recuperare a patrimoniului imaterial din Şona prin interviuri cu localnicii, recuperarea de fotografii de arhivă, dezvoltarea de studii de specialitate cu ajutorul experților invitați pe temele cercetate, respectiv colindatul în ceată bărbătească, element viu de patrimoniu cultural imaterial UNESCO; arhitectura satului conservată în arhivele personale, cu accent pe construcția caselor, tipurile de  arhitectură existente și arhitectura vernaculară prezentă în fotografiile vechi; migrația șonerilor și efectele asupra comunității locale.
Demersului i s-a alăturat o echipă de antropologi coordonată de Remus Anghel, care a petrecut  câteva zile la Șona și pe baza observațiilor cărora a fost redactată cercetarea „Șona – Memorii  locale asupra mobilității într-o localitate din România”.

 

PREMIUL PENTRU COOPERARE CULTURALĂ INTERNAȚIONALĂ

ASOCIAȚIA OPUS pentru proiectul  „Silence. Anatomia liedului > 9 perspective”

Proiectul derulat de soprana Laura Tătulescu şi de pianista și compozitoarea Ana Giurgiu-Bondue (Franța) a fost structurat pe două componente majore: realizarea, în studiourile Radiodifuziunii Române, a înregistrărilor speciale cu lucrările incluse în proiect, finalitatea fiind un CD (cu lucrări de George Enescu, Paul Constantinescu, Carmen Petra-Basacopol, Violeta Dinescu, Myriam Marbe, Mihail Jora, Felicia Donceanu, Theodor Grigoriu, Ana Giurgiu-Bondue), dar şi filmarea a două videoclipuri, pentru două dintre lieduri. De asemenea, 4 recitaluri și un masterclass, în Franţa, Germania şi România, ca parte a unor cunoscute festivaluri şi reuniuni muzicale internaţionale, cum ar fi "Les Rencontres musicales George Enesco" la Paris. În egală măsură, la finalul proiectului, cele două interprete au susţinut un masterclass de interpretare a liedului românesc la Colegiul Național de Arte ”Dinu Lipatti" din Bucureşti.

 

PREMIUL PENTRU PROMOVAREA CULTURII SCRISE

ASOCIAȚIA DE BASM pentru proiectul „Mașinuța de scris”

Proiectul și-a propus să îi apropie pe copii de literatură într-un mod inedit, oferindu-le un ghid practic de scriere creativă în format digital. Produsul este unicul de acest fel creat de scriitori de literatură pentru copii şi gândit special pentru a putea fi folosit de elevi acasă, pentru auto-instruire, dar şi la orele de română de la clasele de gimnaziu. Ghidul cuprinde sfaturi practice, idei, scenarii și jocuri creative, pentru ca elevii să își antreneze imaginaţia și să înceapă să creeze propriile povești. Ghidul a fost distribuit tuturor membrilor Asociaţiei Profesorilor de Limbă și Literatură Română. MAŞINUŢA DE SCRIS a fost baza de lucru pentru cele 30 de ateliere coordonate de autoarele ghidului. Întâlnirile au avut loc online şi au antrenat imaginaţia a aproximativ 300 de elevi de gimnaziu de la 10 şcoli din diverse oraşe ale ţării, dar şi din Republica Moldova. Cele cinci scriitoare, Adina Rosetti, Victoria Pătrașcu, Laura Grünberg, Luminiţa Corneanu și Andreea Iatagan, i-au încurajat pe copii să gândească liber şi să se exprime fără oprelişti.  

 

PREMIUL PENTRU REZISTENȚĂ ÎN CULTURĂ

ASOCIAȚIA CREATE.ACT.ENJOY

Înființată în 2012, Asociația Create.Act.Enjoy înseamnă o echipă constantă mică și inimoasă, căreia i se adaugă, în timpul proiectelor desfășurate, zeci de artiști colaboratori și parteneri instituționali.
Axată pe organizarea, producerea și coordonarea proiectelor culturale, educative și de terapie prin artă, Asociația Create.Act.Enjoy  își găsește inspirația în comunitatea din care face parte, contribuind astfel activ la dezvoltarea ei prin activități comunitare și sociale, ateliere creative sau intervenții artistice. Metodele de lucru propuse au ca scop dezvoltarea conceptului de well-being, dobândit prin interacțiunea directă cu arta, dezvoltarea educației non-formale în rândul publicului tânăr și implicarea activă a artistului și a lucrătorului cultural în viața comunității.

 

PREMIUL SPECIAL TVR CULTURAL

ASOCIAȚIA CULTURALĂ VIS-À-VIS pentru proiectul „CLASA VIE”

În cadrul proiectului au fost realizate 43 de acțiuni care au avut ca scop promovarea lecturii, din care: 23 de lecturi și ateliere desfășurate online de actrița Adriana Moca, 10 intâlniri cu Irina Georgescu Groza şi Florin Bican, 10 mentorate de scriere creativă, precum și mentorate de lectură cu voce tare. A fost realizat site-ul proiectului, unde s-au arhivat textele a 116 elevi, 5 newslettere  trimise lunar şcolilor, precum şi informații despre mentori. Au fost oferite spre vizionare online 2 producții teatrale bazate pe texte celebre din literatura universală şi română: "Morcoveață” după Jules Renard (producție a Asociației Vis-à-vis) şi "Singur printre mârlani”"(producție a Teatrul Național din Cluj-Napoca). În timpul celor 43 de sesiuni de lec-tură, 11 clase de gimnaziu și 12 clase de liceu au ascultat fragmente din texte care nu fac parte din pro-gramă și au discutat pe aceste texte scrise de Veronica D. Niculescu, Florin Bican, Irina Georgescu Groza, Al. Brătescu Voineşti, Jeni Acterian, Luis Sepulveda, Elif Shafak, Etienne de la Boetie, Jacques Attali, Da-niel Pennac, Fernando Savater, Tom Nickols.

 

Documente utile

 

INFORMARE DE PRESĂ 3 aprilie 2023

NOMINALIZĂRILE PENTRU PREMIILE AFCN 2022

INFORMARE DE PRESĂ 24 ianuarie 2023