Arhiva proiectelor depuse în perioada 2013 – 2022.

Prin accesarea contului de membru, deschis până la 1 septembrie 2022, aveți acces la vizualizarea și imprimarea proiectelor depuse inclusiv în sesiunea III / 2022.

Login membri

Începând cu sesiunea I/2023 înscrierea cererilor de finanțare se face pe o versiune actualizată a platformei AFCN, disponibilă la www.afcn-proiecte.ro. Accesul este posibil doar prin crearea unui nou cont de membru. Proiectele depuse înainte de 1 septembrie 2022, rămân încărcate și pot fi consultate de membrii deponenți aici.

Premiile AFCN 2015

 

Imagini de la eveniment

Brosura Galei AFCN (format ISSUU)

 

1. PREMIUL PENTRU REZISTENȚĂ ÎN CULTURĂ

Asociația T.E.T.Alexandria – Festivalul „Ideo Ideis” (Alexandria)

Asociația T.E.T.Alexandria (T.E.T.A.) a fost înființată în 2006 și a funcționat inițial ca o trupă de teatru de amatori. Pasiunea pentru teatru este cea care îi leagă pe membrii asociației și acum. De la înființare, asociația organizează anual Festivalul Ideo Ideis în Alexandria, tinerii actori, regizori, scenariști, psihologi, economiști, IT-iști sau ingineri au reușit să aducă teatrul mai aproape de comunitate. Misiunea asociației și a festivalului s-a îndreptat implicit și spre educația alternativă. Succesul festivalului a adus Asociației T.E.T.A numeroase premii pentru întreaga activitate în cadrul Galei Societății Civile, a Galei Oameni pentru Oameni sau a Galei Premiilor VIP.

 

2. PREMIUL PENTRU INTERVENȚIE ÎN SPAȚIUL URBAN ȘI/SAU ACTIVARE SOCIALĂ

Asociația Komunitas - Urban spaces in action (București)

Komunitas este un laborator interdisciplinar socio-antropologic și educațional, înființat în 2006. Echipa este formată din antropologi, arhitecți, urbaniști, artiști și pedagogi. Prin proiectul „Spații urbane în acțiune”, început în 2014, și-au propus activarea spațiilor urbane din trei cartiere bucureștene: Tei, Timpuri Noi și Tineretului. Au realizat cercetări urbane socio-antropologice menite să investigheze practicile de utilizare a spațiilor publice în cele trei cartiere, activități de educație civică și pedagogie urbană pentru copii și adolescenți care frecventează instituții educaționale din cele trei cartiere, activități bazate pe elemente de urbanism, antropologie urbană și implicare civică.

 

3. PREMIUL PENTRU ACTIVARE INTERDISCIPLINARĂ

Asociația Colectiv A - Festivalul „Temps d’Images” (CLuj-Napoca)

Organizația culturală Colectiv A a fondat spațiul de artă contemporană Fabrica de Pensule din Cluj. Asociația are ca principal obiectiv realizarea festivalul internațional de artele spectacolului și imagine video - Temps d’images și proiectul comunitar de la Terenuri - Spațiu Comun în Mănăștur. Festivalul
Temps d’Images din România a avut prima ediție în 2008 și de atunci a evoluat constant, dezvoltându-se inițial ca o platformă interdisciplinară care susținea forme artistice inovatoare reunind teatru, dans și artă video. Colectiv A realizează anual în cadrul festivalului câte o nouă producție și susține lansarea tinerilor regizori preocupați de interdisciplinaritate.

 

4. PREMIUL PENTRU MANAGEMENT CULTURAL

Rarița Zbranca (Cluj-Napoca)

Rarița Zbranca este manager cultural, producător cultural, cercetător şi activist în dezvoltarea de politici culturale. Având-o director executiv, Asociația AltArt a contribuit la dezvoltarea strategiei culturale a oraşului Cluj şi la diferite iniţiative ale societăţii civile de a îmbunătăţi politicile culturale din România. Iar Fabrica de Pensule, proiect colectiv la care Rarița Zbranca este cofondator, este unul dintre cele mai relevante exemple de conversie a unei clădiri industriale într-un spațiu cultural independent - peste 2500 de metri pătrați, 40 de artişti contemporani, 5 galerii de artă contemporană, 10 organizaţii culturale și două săli de spectacol.

 

5. PREMIUL PENTRU COMUNICARE ȘI MEDIERE CULTURALĂ

 Asociația M3 - „Susținem cultura în educație” (București)

MetruCub – resurse pentru cultură este înfiinţată în 2012 cu scopul de a funcţiona ca o platformă de întâlnire, dezbatere şi expertiză pentru profesioniştii din domeniul cultural-artistic. Din 2014, MetruCub – resurse pentru cultură a dezvoltat rețeaua de formare și networking profesional „Susține cultura în educație”, prima inițiativă din România care își propune să creeze o comunitate a artiștilor, educatorilor, operatorilor culturali și școlilor interesate în dezvoltarea de activități culturale în context educațional. Rețeaua este doar una dintre componentele proiectului „Susține cultura în educație”, care generează analize originale, materiale de prezentare despre cadrul instituțional, publicații dedicate unor proiecte și programe inovatoare din România și alte țări.

 

6. PREMIUL PENTRU INCLUZIUNE SOCIALĂ ȘI DIALOG INTERCULTURAL

Asociația Culturală Replika – Centrul de Teatru Educațional Replika (București)

Centrul de Teatru Educaţional Replika reprezintă un spaţiu cultural interdisciplinar, dedicat explorării şi prezentării publice a creaţiilor artistice performative, concepute de artişti activişti. Centrul este axat pe proiecte teatrale cu relevanță socială, proiecții de filme cu impact educațional, artă participativă, ateliere, dezbateri, conferințe, discuții cu publicul, întâlniri cu profesori, educatori teatrali și inițiatori de proiecte culturale multidisciplinare. Centrul de Teatru Educațional Replika se dorește un spațiu al schimbării sociale prin arta educațională și prin creațiile deschise spre categorii marginalizate.

 

7. PREMIUL PENTRU ANTREPRENORIAT CULTURAL

Fundația InterArt Triade - Programul editorial Triade (Timișoara)

Fundaţia InterArt Triade, creată în anul 2000 de sculptorul Peter Jecza, urmăreşte animarea unui spaţiu cultural la interferenţa dintre artele vizuale şi alte forme de exprimare artistică. Fundaţia dispune de două spaţii distincte: spaţiul colecţiei Jecza, unde sunt expuse, în mod permanent, peste 300 de lucrări ale sculptorului, şi Galeria TRIADE, unde au loc, lunar, evenimente artistice, conform cu programele fundaţiei (expoziţii, colocvii, prezentări de film, diapozitive, recitaluri demuzică etc). Fundaţia InterArt Triade desfăşoară, în paralel, un program editorial, materializat în peste 20 de titluri (cataloage, albume de autor, monografii tematice).

 

8. PREMIUL PENTRU SOLUȚII INOVATOARE ÎN PROMOVAREA PATRIMONIULUI

Asociația Zeppelin - Halele Carol (București)

Fondată în 2000 de către arhitecţii Cosmina Goagea, Constantin Goagea şi Ştefan Ghenciulescu, echipa Zeppelin editează revista omonimă lunară, organizează conferinţe, ateliere, expoziţii, concursuri dedicate arhitecturii şi urbanismului, derulează proiecte de publishing, cercetare în arhitectură, urbanism şi alte industrii creative. Proiectul „Halele Carol”, realizat de Zeppelin, este un proiect de reconversie a vechilor spații industriale cu valoare istorică ale Fabricii Hesper în centru cultural și de evenimente. Ce au reușit a fost să deschidă un loc cu semnificație pentru zona de sud-vest a orașului și să construiască o platformă care să aducă diversitate de programe și un conținut cultural viu, activ în Parcul Carol.

 

9. PREMIUL PENTRU ACTIVAREA PATRIMONIULUI IMATERIAL

Asociația Alburnus Maior – Festivalul „Fân Fest” (Roșia Montană)

Alburnus Maior este ONG-ul care a pus Roșia Montană pe harta turistică a României. Campania Salvați Roșia Montană a devenit cea mai amplă inițiativă a societății civile din România -11 ani de activitate care a implicat și organisme internaționale de protecția patrimoniului. Din 2005, asociația organizează neîntrerupt Festivalul FânFest, cel mai mare eveniment cultural activist din România. Un sat mic din Munții Apuseni a aprins imaginația și inimile oamenilor din întreaga lume care vin la FânFest pentru a se bucura de muzică, expoziții, teatru, dans, ateliere și dezbateri și pentru a-și exprima solidaritatea cu localnicii de aici.

 

10. PREMIUL PENTRU PROMOVAREA CULTURII ROMÂNE ÎN LUME

Asociația Film etc. - Festivalul Making Waves, NY (București)

Film ETC. este organizația care a creat Romanian Film Initiative în 2012 pentru a duce mai departe spiritul Festivalului de Film Românesc de la New York, transformat ulterior în Making Waves. Cei trei care au inițiat și organizat evenimentul sunt Corina Șuteu, Mihai Chirilov și Oana Radu. Making Waves a reușit să facă într-adevăr valuri în SUA, unde a promovat filmul românesc. Film ETC. a organizat diferite proiecte care au combinat arta contemporană, colaborările internaționale și inovația.