Arhiva proiectelor depuse în perioada 2013 – 2022.

Prin accesarea contului de membru, deschis până la 1 septembrie 2022, aveți acces la vizualizarea și imprimarea proiectelor depuse inclusiv în sesiunea III / 2022.

Login membri

Începând cu sesiunea I/2023 înscrierea cererilor de finanțare se face pe o versiune actualizată a platformei AFCN, disponibilă la www.afcn-proiecte.ro. Accesul este posibil doar prin crearea unui nou cont de membru. Proiectele depuse înainte de 1 septembrie 2022, rămân încărcate și pot fi consultate de membrii deponenți aici.

Premiile AFCN 2017

 

LIVE Gala premiilor AFCN 2017 Editia a III-a

 

-

 


Imagini de la eveniment găsiţi aici.


PREMIUL PENTRU REZISTENȚĂ ÎN CULTURĂ
Fundația Tranzit

Casa Tranzit este un exemplu de conversie arhitecturală, un spațiu destinat artei contemporane și evenimentelor culturale. Clădirea a fost inițial o sinagogă construită în 1875 de către comunitatea evreiască de rit ortodox din Cluj-Napoca. În perioada comunistă, a fost folosită ca magazie, clădirea degradându-se considerabil. Din 1997, Fundația Tranzit codusă de Csilla Konczei - antropolog, realizator de film și lector la Facultatea de Litere a UBB Cluj, a transformat clădirea într-un spațiu artistic unde sunt găzduite spectacole de teatru, concerte, expoziții, festivaluri, conferințe și alte evenimente culturale. Funcționând ca un centru independent de artă și cultură contemporană, ce derulează proiecte în parteneriate cu instituții culturale locale și internaționale, organizația și-a propus să aducă la viață un spațiu golit care să fie reumplut cu conținuturi tranzitorii în permanență, dând ocazia reintrepretărilor continue ale modelelor de conviețiuire posibile.

 

PREMIUL PENTRU ACTIVARE CULTURALĂ ÎN SPAȚIUL PUBLIC
Asociația StudioBASAR

studioBASAR este un studio de arhitectură și o practică a spaţiului public, înfiinţat în București în 2006 de Alex Axinte și Cristi Borcan. Preocupaţi de dinamica culturii urbane și de dispariţia spaţiilor publice, studioBASAR iniţiază și dezvoltă acţiuni și proiecte în spaţiul public. Variind de la temporare la permanente, aceste procese includ cercetare aplicată, cercetare participativă, activare comunitară, co-producere și co-design, design urban, educaţie aplicată și pedagogie civică. Proiectele studioBASAR diferă de la instalaţii artistice, cercetare urbană, ateliere educaţionale, intervenţii în spaţii publice și proiecte comunitare până la concursuri și diferite tipologii de clădiri rezidenţiale și publice. În 2009 studioBASAR a realizat designul expoziţiei SEDUCŢIA INTERVALULUI, pavilionul României la Bienala de Artă de la Veneţia, iar în 2014 proiectul BAIA PUBLICĂ a fost finalist la Premiul European pentru Spaţiu Public Urban. În 2017 studioBASAR a fost unul dintre laureaţii SOCIAL DESIGN CIRCLE oferit de Curry Stone Design Prize.

 

PREMIUL PENTRU ACTIVARE INTERDISCIPLINARĂ
Asociația Quantic

Urban Collectors este o platformă interactivă de graffiti & street art ce vizează: facilitarea unui spațiu de dialog deschis între street art și comunitate, crearea de oportunități pentru street artiști și creșterea vizibilității acestora, organizarea de workshopuri, festivaluri cu și despre street art, producția de cărți, publicații periodice, documentare audio-video și cercetări despre mișcarea de street art & graffiti. Din 2014 platforma Urban Collectors construiește o rețea internațională solidă formată din artiști, comunități artistice și susținători din întreaga lume. Printre proiectele realizate sunt Make a Mark, GraffitiA, Re:collect și Re:mapping.

 

PREMIUL PENTRU COMUNICARE ȘI MEDIERE CULTURALĂ
Asociația Vira

Atelierul „Primul meu film documentar” a constat într-o serie de cursuri practice destinate formării de abilităţi în domeniul cercetării de teren, documentării sociale, precum și în domeniul vizualului pe care ViraFilms și Asociația Vira l-au dezvoltat. Iniţiate în 2012 prin proiectul pilot „Rulment. Atelier de educaţie alternativă”, (Bârlad), atelierele pentru liceeni introduc tineri cu vârste cuprinse între 14 și 18 ani în lumea filmului documentar. Prin lucrul cu serii mici de participanţi (12-16) reușesc să asigure atenţie personalizată fiecărui tânăr și să încurajeze lucrul în echipe pentru toate etapele realizării unui film documentar. În cei 6 ani de la debut au fost realizate 13 ateliere dedicate liceenilor, „Primul Meu Film Documentar” a avut loc în București, Tulcea, Sibiu, Caracal, Blaj și Cahul (Republica Moldova). Filmele participanţilor sunt înscrise într-un circuit de proiecţii publice, deopotrivă în cinematografe, școli, spaţii comunitare și culturale.

 

PREMIU PENTRU INCLUZIUNE SOCIALĂ ȘI DIALOG INTERCULTURAL
Asociația ADO

De la înființare, din 2013, Asociația ADO - Artă pentru Drepturile Omului a fost inițiatoare sau parteneră în diferite proiecte de teatru social-politic, teatru educațional, proiecte de artă participativă și artă comunitară. Printre proiectele realizate în 2017 se numără „112 - combaterea și prevenirea violenței domestice prin teatru”, care și-a propus să chestioneze, prin teatru, atitudinile și motivațiile care duc la violența masculină asupra femeilor, atitudini cultivate în societate, atitudini care nu sunt caracteristici biologice ale genului masculin. „Școala mobilă - intervenție educațională” a cuprins spectacole de teatru – „Copii răi”, „Amintiri din epoca de școală”, în Școala Ferdinand și la Centrul de Teatru Educațional Replika. „Pe ce stăm. Spectacol site-specific” a fost un alt proiect teatral de cercetare, de explorare aplicată și performare a istoriei spațiului în care se află Centrul de Teatru Educațional Replika.

 

PREMIUL PENTRU ANTREPRENORIAT CULTURAL
Asociația Auăleu

„AUĂLEU TEATRU e născut dintr-un vis, pentru că visul zboară frumos și sus”, spun fondatorii. Un teatru neconvențional unde când e cald, spectatorii stau pe butuci la umbra nucului, iar când e frig, sunt mutați în garaj sau într-o cameră și prețul este stabilit de primii veniți, prin vot liber. Piesele puse în scenă sunt „simple, directe, aspre și nefardate”. De la afișe până la caietul-programul, totul este creat manual, iar spectacolele sunt finanțate din forțe proprii. Și în timp, pe lângă Auăleu s-a născut Scârț loc lejer, cu prețuri mici și atmosferă fără preț. La subsol este organizat un muzeu al comunismului. Cafeneaua a fost deschisă de actori, patronii, care voiau să își susţină financiar compania teatrală.

 

PREMIUL PENTRU SOLUȚII INOVATOARE ÎN PROMOVAREA PATRIMONIULUI
Asociația Maria

Programul cultural „Batem fierul la conac!”, o suită de workshop-uri de meșteșuguri tradiţionale și tehnici experimentale, este coordonat de Asociaţia Maria în parteneriat cu Fundaţia Pro Patrimonio. La atelierul de la Țibănești, arh. Șerban Sturdza, președintele Asociației Maria, încearcă să formeze copiii din sat ca feronieri de artă. Un eveniment emblemă pentru acest demers este „Batem fierul la conac”, ajuns la ediția a XI-a. Workshop-urile au coagulat ateliere cele de: fierărie, metaloplastie, frescă, sculptură în lemn, restaurare, termoizolaţie cu baloţi de paie, tencuieli tradiţionale cu lut și balegă, tencuieli experimentale, dulgherie, nuielărit, sobărit, olărit sau hârtie manuală. Adresat studenților de la facultățile de arhitectură, restaurare, artă, construcții, arheologie, fotografie, localnicilor, specialiștilor, precum și celor interesați de subiect, „Batem fierul la conac!” este o alternativă de învățare.

 

PREMIUL PENTRU ACTIVAREA PATRIMONIULUI IMATERIAL
Asociația Culturală Control N

Expoziția DISCO BTT este o creaţie artistică originală, inspirată din elementele vremurilor de dinainte de 1989, menită să poarte vizitatorul prin diverse spaţii neconvenţionale. Expoziția a imaginat un traseu senzorial prin mai multe camere, concepute fiecare pe baza unei realități din acele vremuri. Spaţiul expozițional e format din 8 încăperi pe care vizitatorul le-a parcurs, ghidat scenografic. Fiecare încăpere reprezintă un capitol important în formarea unei imagini de ansamblu asupra a ceea ce a însemnat această perioadă din istoria comunistă. Fără un ghid, vizita a fost individuală, iar expoziţia e construită cu ajutorul diverselor elemente audio-vizuale, combinate pentru a reda o emoţie concretă: muzică, proiecţii video, fotografii, decor, obiecte de recuzită, tipărituri, interviuri. Control N este o asociaţie culturală fondată în 2009 cu scopul promovării și înlesnirii comunicării cinematografice în rândul tinerilor.

 

PREMIUL PENTRU PROMOVAREA CULTURII ROMÂNE ÎN LUME
Festivalul Internațional de Film Experimental București BIEFF

BIEFF este primul eveniment din România destinat filmului de avangardă și artei vizuale, care are ca scop promovarea creaţiilor inovatoare și a unor artiști cu viziuni nonconformiste asupra realităţii contemporane, care în același timp, explorează cu îndrăzneală limitele limbajului cinematografic. Un cinema al libertăţii totale de creaţie, un cinema fără compromisuri. Filmele propuse sunt adevărate lecţii de cinema, producţii emblematice, revelatoare în privinţa posibilităţilor nelimitate ale limbajului cinematografic, a căilor de a transcende orice graniţă dintre filmul de ficţiune, documentar și artele vizuale, în privinţa negării limitelor și canoanelor la toate nivelurile, de la concept, structură, ritm, până la construcţia fiecărui cadru.

 

PREMIUL PENTRU MANAGEMENT CULTURAL
Matei Bejenaru

Manager - artist, artist - manager, care în urmă cu 20 de ani și-a dedicat din timpul creativ managementului cultural, definindu-și pentru o vreme ca prioritate construirea unei infrastructuri culturale și a unei comunități profesionale într-un context lipsit de resurse financiare și interes real pentru cultura contemporană. Matei Bejenaru este fondator și animator de comunități artistice, structuri asociative, structuri educaționale, publicații, spații culturale, evenimente de nivel internațional, proiecte comunitare. Artist vizual contemporan și cadru didactic la Universitatea de Arte George Enescu din Iași, este fondator și director artistic al Bienalei de Artă Contemporană Periferic din Iași (între 1997 și 2008), membru fondator al Asociației Vector din Iași, fiind și președintele instituției până în 2011. Între 2003 și 2007 a fost directorul artistic al Galeriei Vector din Iași. Tot în aceeași perioadă a inițiat și manageriat proiectul de cultură socială cARTier, realizat împreună cu colegi din Asociația Vector. Este fondator și director al Centrului de Fotografie Contemporană din Iași (2015) ce organizează Bienala de Fotografie Contemporană Camera Plus. În proiectele sale din ultimii ani, prin fotografie, video și performance-uri, el investighează politici de reprezentare în fotografia și filmul documentar social, metode interdisciplinare de generare a proiectelor artistice hibride. 

 

PREMIUL SPECIAL PENTRU CELEBRAREA CENTENARULUI
Asociația România Culturală

Proiectul „Regina Soldat” este un omagiu cultural adus Reginei Maria, la ceas aniversar, Centenarul Primului Război Mondial, care a dezvăluit, prin evenimentele organizate, pagini de istorie răsfoite prea puțin: organizarea de spitale de campanie de către Suverană, printre soldații suferinzi. Pentru atitudinea sa curajoasă din timpul Primului Război Mondial a fost numită „Regina soldat”. Această imagine a Reginei, alături de răniți, soldați, orfani și văduve a fost valorificată printr-o expoziție itinerantă, simpozioane, conferințe, mese rotunde, ateliere educaționale și bineînțeles printr-un album de anvergură. Expoziţia de fotografie „Regina soldat” o înfăţișează, în 45 de panouri fotografice pe Suverana României, Regina Maria, cea care a vrut să se identifice cu suferinţa poporului român, în timpul Primului Război Mondial, și care s-a implicat intens în serviciul sanitar, organizând spitale de campanie, cantine sociale, adăposturi pentru sărmani, depozite de alimente.